1741

Café Grootenhuis

Een van de oudste cafés boven Zwolle is Café De Herberg aan de Brugstraat in Ommen. De zaak bestaat al sinds 1741. Aanvankelijk heette het bedrijf Café Grootenhuis, naar de familie die er bijna twee eeuwen lang een bestaan had. Voordat het huidige pand aan de Brugstraat werd gebouwd viel het op 16 mei 1913 ten prooi aan een felle brand. De brand was ontstaan op de zolderverdieping waar oom Marinus Grootenhuis een broedmachine had staan, die door een petroleumkachel verwarmd werd. Na de brand waren vijf panden in as opgegaan. Direct na de brand werden de plannen voor een vernieuwd café goedgekeurd.

1952

Café Siero

In 1952 namen Everhard en Riek Siero het café over en werd de naam Café Siero. Riek en Everhard runden de zaak tot 1972.

1972

Café de Herberg

In 1972 werd het café overgenomen door Henk Hulsegge en werd de naam veranderd in “De Herberg” Henk verkocht het café in 1978 door aan Ab Kelder die er tot 1989 achter de toog stond. In 1989 nam Jeanet Swarts het café over waar ze samen met Hans Mulder de scepter zwaaide. In 2009 heeft Hans van Lingen het café overgenomen.

De liefde voor muziek

Waar in vroeger jaren de tonen van luit, harmonica en trekzak klonken, is in de huidige tijd veel rockmuziek te horen. Eigenaar Hans van Lingen zegt dat in de huidige tijd vooral de liefde voor muziek De Herberg typeert. En dan vooral pop & rockmuziek. Niet van de minste bands en artiesten: Dilana Smith, Anneke van Giersbergen, Anouk, Mattanja Joy Bradley en Bert Heerink. Vaak is het café het podium voor goede(tribute) bands. Als er zo’n act is geprogrammeerd, dan is De Herberg afgeladen.

Formule 1

En dan hebben het café en het vaste publiek nog iets met Formule 1. Al sinds de racerij van Jos Verstappen –halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw- hangt er een groot scherm in het café waarop de verrichtingen van deze autocoureur live te volgen waren. De zaak is ook nu nog bij deze gelegenheden afgeladen. Jos’ zoon Max Verstappen lijkt het succes van zijn vader meer dan te evenaren. Formule 1 en De Herberg zijn in Ommen niet meer van elkaar weg te denken. Overigens is een goede wedstrijd voetbal er ook regelmatig te zien.

Biljarten en darten

We beschikken over een wedstrijdbiljart en een dartbaan. U kunt bij ons dus ook een lekker potje biljarten of darten. (reserveren gewenst)

2022

Feesten en partijen

In 2021 is het naastgelegen pand (voormalige chinees) aangekocht voor een uitbreiding van het café. Vanaf juli 2022 is deze ruimte bij het café aangetrokken en kan deze gebruikt worden voor (besloten) feesten en partijen. Ook zullen hier de live optredens plaats gaan vinden. De nieuwe zaal heeft een capaciteit hebben van ca. 250 personen voor live optredens en ca. 150 personen voor feesten en partijen. De zaal is ook op te splitsen in kleinere ruimtes voor de intiemere feestjes en partijen.